Губитак

Некада смо имали порцеланске кликере, а сада имамо порцеланске зубе. За један порцелански зуб може се купити бар двеста кликера, али не може се њима јести. Не може се жвакати, кидати, ситнити, тањити, дробити, млети, раздвајати, гњечити, муљати, али може се поуздано тврдити да када смо имали порцеланске кликере, нисмо имали потребе за порцеланским зубима.

Од порцелана смо евентуално знали за бабине фигурице које су чуване у застакљеној витрини или за тањире који су са пажњом изношени у посебним приликама или за вазе и шољице из династије Минг којима су се дивили у филмовима.

Једино што нисмо знали је да ниједна од тих вази не вреди колико сопствени зуб. То већ нисмо знали. Вероватно и зато што смо са лакоћом климатали млечне зубе, а понекад и били награђени за њихов краткотрајни изостанак, пошто су нам убрзо ницали нови. Сада награђујемо зубарe, јер се код њих иде по порцеланске крунице, иако би радије на трафици куповали кликере.

Не мора двеста. Нека буду и скупљи.

Али, не може се са временом погађати, трговати ни нагодити. За време немају значај ни златни, а камоли порцелански зуби. Немају значај ни кликери који ће, ускоро, насељавати још само приче након којих ће морати да пише:

кликер – мала сферична играчка која се користи у игри кликери

или

кликер – нем. Klicker; стаклена, метална или глинена куглица којом се деца играју

или

кликер – сећање на дане када су руке биле прљаве само од земље, на зглобовима прстију, када се могло савити и чучнути без потешкоћа, када се нису знале праве вредности ствари, а сада, када се знају, не могу се ни купити.

Можда и због тога што се правe ствари не купују, јер немају цену.

Морају се заслужити.

А можда и због тога што треба да будеш и сам вредност да би стекао још неку.

И да будеш спреман губити барем онолико колико би да добијaш.

Стаклени шестоперац није био драгоцен само зато што је твој, нити само зато што је леп, нити што ти на њему завиде, већ и зато што си га могао изгубити уколико ниси био бољи.

Али, страх од губитка те није спречавао да играш.

Напротив.

Губитак и даје смисао ономе што имаш или желиш.