Две хиљаде динара

Јуче сам на Бајлонијевој пијаци гледао како старији мушкарац плаћа за секс.

Имао је седу браду и био је видно нарушеног здравља, али се сав претворио у осмех док је пружао новац.

Поред даме која је узимала новчаницу био је, по свој прилици, и њен макро, средовечни продавац ислужене и одбачене робе коју је распростро крај споредног улаза у пијацу.

Дама се, додуше, и не би могла назвати дамом, а тешко би се могло и одредити да ли је била девојка или жена. Засигурно је тежила око сто килограма и имала је изглед примитивне и здраве сељанке која се покушава обући као да је из града. Нимало стидна или у улози жртве запиткивала је нешто човека док се продавац старина вратио својој роби.

Све је било некако исувише весело и уобичајено да бих осетио нелагоду, а они ни најмање нису обраћали пажњу на пролазнике и као да су чекали да се негде ослободи оближња соба или комби како би се упутили у том смеру.

Једино што ми је било необично и изненађујуће била је новчаница од две хиљаде динара коју је човек извадио из новчаника.

Учинило ми се да је то премала цена за секс, али, са друге стране, ја и не знам колико кошта секс на пијаци, једва да сам запамтио и цену трешања.

Истина, постоје разне врсте услуга, али пре него што су ми мисли одлутале помислио сам како једна особа може изазвати сасвим супротне реакције код различитих људи чинећи, заправо, исту ствар.

За мене би била тешка казна када бих морао лећи у кревет са таквом женом, али њене услуге је неко спреман да плати и не само да је спреман да плати већ се и сав озари у њеном присуству.

Чудна сцена. Без призвука несреће и морала.

Морал је данас, ионако, лични избор и не постоји више као друштвена категорија.

Није обавезујући, а често ни пожељан, када га и има, називају га лажним, ту је негде, а није нигде, јер лакше га је исмејати, него живети, поготово што је живот изнад морала.

Колико изнад?

Тешко је рећи.

Понекад, две хиљаде динара изнад, а понекад је и то сасвим довољно за срећу.

Једино што срећу треба пажљиво бирати, јер може се лако десити да изађе заједно са тобом након што затвориш врата од оближње собе или комбија.

И упути се негде сасвим другде.

Можда и ка тезги са трешњама.