Деца

Мушкарци се као личности остварују кроз жртву, а као мушкарци кроз подвиг. Не знам како се жене остварују као личности, али као жене се остварују тек као мајке.

Не мислим да је код свих тако, напротив. Ниједна тврдња о човеку не обухвата сваког човека, исто као што ни уопштавања и стереотипи ниси погрешни. Погрешно је када кроз њих посматраш особу, одузимајући јој посебност и упростивши је до рода или групе. Преовлађујуће особине нису заједничке, само су учесталије.

Рекавши то и упркос што, као релативно образован човек, износим тврдњу која у данашње време не припада интелектуалном фундусу образованих, остајем при становишту да се жена у пуној мери остварује тек као мајка.

До тада је као и са сваким другим непознавањем. Слеп од рођења не осећа недостатак боја, као што ни Бушмани не осећају недостатак интернета. Међутим, једна жена увек види другу. Размишљања и питања се сама намећу.

Мушкарци имају више потребу да их неко наследи и продужи него што имају очински инстинкт. Зато и тако честа жеља за сином у којем би да виде своју бољу верзију, пројекцију себе, али који им је уједно и потврда сопствене мушкости и снаге. Снажан је родио снажног. Зато и тако чести неспоразуми између очева и синова.

На прагу седамдесете, само једном и онако узгред, мој некадашњи газда Стојан је поменуо да се изглупирао што се није женио ни имао децу. Али, без неког жала и претераног кајања пошто је све то компензовао различитим дамама и вишемесечним боравцима на Тајланду. Сваке године, у зиму, плаћао је да се огреје не само о Сунце.

А мушкарци су, углавном, такви. Потенција им представља већи проблем од недостатка деце, док многе жене управо недостатак деце чини истински несрећним и тужним и тешко да после тридесете то могу компензовати било чиме. Ако уопште и одустану од жеље за потомством.

Мушкарци заиста не познају ту врсту потребе и бола. Уосталом, због тога и јесте на женама свет. Мушкарац направи дете, а жена човека. Углавном. Не и увек.

Јер свако има свој пут. Ако је човек од вредности, вредан је и пут.

Једино на тај начин и треба размишљати о свему томе. Или се бар мени тако чини.