Мале ствари

Мали и обични људи, у које убрајам и себе, често мисле да од њих не зависи ништа и да самим тим, шта год да чине, неће значити ништа.

Без икакве сумње, то је чиста будалаштина која највише одговара онима због којих људи и сматрају да од њих не зависи.

А зависи. Јер када стотину хиљада малих и обичних уради једну исту, малу и обичну, ствар, тада долази до великих промена и ломова.

Ја, кад год могу, као мали човек, урадим малу ствар и нимало се не оптерећујем тиме што ће ми рећи да је то безначајно, ништа или кап у океану.

Тако сам, пре неки дан, куповао јестиво уље, а пошто, иначе, не купујем често јестиво уље, било ми је сасвим небитно које ћу узети. Због тога сам узео “Виталово”, а онда сам приметио поред њега и “Дијамант” уље на којем је писало да је избор број један потрошача у Србији.

Из чисте знатижеље окренуо сам декларацију да погледам ко производи које уље, па сам тако на “Виталовом” видео да је увозник за Македонију тај и тај, за Косово тај и тај…

А код мене такав безобразлук не пролази. Косово није држава и сви који директно или индиректно раде на отцепљењу територије Србије, на промоцији те идеје или њеном прихватању, од мене немају подршку. Напротив.

И тако је мојих сто двадесет и нешто динара отишло “Дијаманту”, а не “Виталу”, јер ми се може. Као што се и њима може да ме не поштују као потрошача и грађанина ове земље.

Ако некоме није битно да ли ћу купити његов производ или гласати за његову странку, другоме ће бити.

Наравно, знам да то што сам урадио није много, али јесте нешто и то нешто ћу наставити да радим, јер било шта нешто, шта год да је, увек је боље од ништа.

Када је друштво у питању, велики људи покрећу велике ствари.

Међутим, ниједна велика ствар нити је учињена, нити се може учинити, ако је не учине мали људи.