Маркетинг

После три лоше проспаване ноћи и већ два дана у којима не успевам да бар мало одморим након доласка са посла, након што сам се отресао уједања мачке којој је онда требало и времена да престане да кењка, завија и мјауче, након што ме је Бојана мало покрила и угасила светло у соби утишавши непотребне звуке, најзад сам задремао.

Али онда је после петнаестак минута зазвонио фиксни телефон који сам заборавио у соби.

“Добро вече. Ми спроводимо анкету… Нудимо угличасту заштиту за храну…”

Пренувши се из сна не разазнајем речи, нити повезујем о чему се ради и све се надам да ме мозак вара, али момак не престаје да прича и полако постајем свестан да је опет у питању телефонски маркетинг због чега ми притисак све више расте са сваким изговореним словом.

“Слушај, дечко, триста ли ти се мајки најебем и теби и оном ко ти је рекао да зовеш. Када бих могао да ти се дохватим лобање мозак бих ти попио кроз око, само да ми је изашла идентификација. Крв вам јебем стоко једна безрепа! Одакле ли вам само толико дрскости да људе зовете после седам сати увече? Ђубре једно безобразно!” Грца ми глас и прекида се у љутини и све више расту децибели док му помињем и претке и потомке и жену и све што му је драго.

Али, не. Ја не умем тако нешто да изговорим. Не умем чак ни да му прекинем везу. Увек та проклета савест и самоконтрола и саосећање, јер чак и онако бесан и бунован ја знам да тај момак покушава све да би преживео ово време, да му треба посао, да зарађује на проценат, да му се хонорар обрачунава у складу са тиме колико прода угличасте заштите, да вероватно ни он не ужива да седи у канцеларији у 19:20 и позива непознате људе, ако уопште и има канцеларију, јер можда користи свој телефон за плату која зависи, како су му рекли, од његових способности, па може бити 100, а може бити и 1000 евра. Све ја то знам, чак и када ми упропасти толико жељени сан.

Једино не знам да ли сам више бесан због тога што ме је пробудио или што не могу да му изговорим све што ми се скупља у чир или због система који је и довео до тог позива.

Али знам шта сам му заиста рекао:

“Не, хвала. Нисам заинтересован.”