Недељно запажање

Рехабилитован је Дража. Они који су га рехабилитовали оградили су се од његове историјске улоге напомињући да се рехабилитација односи искључиво на ништавност судског процеса у којем је осуђен на смрт.

Међутим, и противници и присталице то превиђају. За једне, ово је покушај да се квислиншки покрет изједначи са антифашистичким, за друге ово је коначна победа истине.

А шта је истина?

Истина је да је ово проблем историје, ако је још увек проблем и да данашње ватрене присталице партизана и равногораца бију битке за које нису надлежни, а често ни едуковани. “Знање има границе, док незнање их нема”, каже Нушић у предговору своје “Аутобиографије”. Постоји довољно чињеница које дају балансирану слику за период Другог светског рата, али шта су чињенице наспрам уверења?

Уосталом, да ли је овде уопште борба између четника и партизана или се ове стране данас користе за неке друге обрачуне? И какве? И коме је то данас од користи?

То су питања на која мислећи човек мора потражити одговор. Зашто је албанска војна формација хтела започети рат у Куманову? И да ли је хтела? Требало је набавити и допремити оружје, требало је све то испланирати. Бар педесет људи је одлучило ставити свој живот на коцку, не мислите ваљда да им је идеја била да дан-два убијају полицајце и да се онда разбеже? Дакле, зашто су се одлучили на тај корак баш сада и по чијем налогу? Шта је био циљ и да ли су свесно жртвовани? Велика Албанија се не прави у једном граду, са једном војном формацијом и са лаким наоружањем. Ко би од овог сејања смрти имао највише користи? Ко краткорочно, а ко дугорочно? Ко у земљи, а ко у иностранству? Ако постављаш права питања, вероватноћа је да ћеш добити и праве одговоре.

А одговор који свако треба да да себи је шта оставља у наслеђе. Због тога волим уметност. Она проблематизује дух, а не да ли ћеш некоме одузети живот. И што је више волиш, приморава те све више да будеш човек и да у другима гледаш људе. Да живиш за све. Данас је преминуо Би Би Кинг. Око њега се неће правити ни стране ни ровови и чак иаоко га ниси слушао осетићеш својеврсни губитак. Његово постојање неће бити проблематизовано, као ни оно што је радио у животу.

Не кажем да не треба бирати стране. Треба. Али, бити човек, волети и стварати, увек је најбоља страна која се може изабрати. У сваком времену и под свим околностима.