О могућностима

Нема краја читању, али има краја животу. Самим тим, немогуће је све прочитати, сазнати, научити, као што је немогуће ни све написати, искусити, видети, освојити, створити…

Толико тога је немогуће.

Немогуће је наћи срећу у стварима као ни у људима који се купују.

Срећа се добија и дарује, а понекад је осетиш и у летње јутро док у сеновитој соби посматраш своју супругу и ћерку како спавају.

Прекривене само звуцима улице који губе дах крај отворених балконских врата, гледаш како се једној равномерно издиже стомачић, а другој помера лопатица и раме, схватајући у стегнутом грлу:

Ово је срећа.

Могућа је и могуће ју је заслужити и, за разлику од мишљења већине, није попут колача па да за тебе понестане или да се умањи твој део срећом и успехом других људи.

У свету у којем је толико тога немогуће, толико тога је и могуће.

Могуће је понашати се према себи и другима у складу са сазнањем да ћемо умрети, јер живот има крај. Не само знати и прихватити ту чињеницу већ и понашати се у складу са њом.

Смрт одређује и даје вредност свему.

Погледајте на свет око себе из те перспективе и прилично лако ћете раздвојити битно од небитног и шта и ко завређује вашу бригу, труд и надасве време, а шта и ко не.

Када би се људи заиста понашали у складу са тим да они сами, као и све око њих, има рок трајања који је, углавном, свима непознат, живели би пуније, волели би снажније и више, мање би страховали и били би много обзирнији и нежнији према другима.

Сви који траже смисао живота не могу га наћи док се не одреде према смрти.

Јер на три ствари никада нећемо наћи одговор: зашто смо рођени, зашто умиремо и зашто смо још увек живи?

Ништа од овог није наша заслуга. Све нам је дато и све ће нам се узети.

Међутим, уколико је већ немогуће одговорити на ова питања, могуће је одговорити на једно подједнако важно:

Због чега живим?

До одговора на њега најлакше ћете доћи ако завршите реченицу:

Живим зато што желим да…

Или:

Све оно што радим у животу, радим зато да бих…

Када дате себи одговор на питање због чега живите, не само да ће вам штошта постати јасније, већ ћете себи дати и смисао.

А када себи дате смисао, можда ћете пронаћи и одговоре на сва друга питања.