„Пародонтакс“ зубна паста

Упутство за „Пародонтакс“ зубну пасту каже, између осталог, да се већини људи, четрнаест дана након употребе, свидео њен јединствени укус.

Јединствени значи да „Пародонтакс“ зубна паста има одвратан укус. Пробао сам. Међутим, после извесног времена стварно се толико навикнеш да га више и не примећујеш. Постане ти сасвим уобичајен и нимало одвратан.

Претпостављам да је за многе промене потребно до две-три недеље да би их човек прихватио и навикао се на њих, какве год оне биле.

После првог изласка, након три недеље проведене у војсци, све оно што смо раније читавог живота знали било нам је необично: зграде, пролазници, боје… Тешко нам је било да тај осећај и себи објаснимо, али тако је било. Касарна је постала наш свет.

На колико смо се само лошег навикли живећи на овом простору? На колико смо се само лошег навикли у сопственом животу?

Међутим, није најгоре то што смо се навикли, припадамо врсти која је изузетно прилагодљива.

Најгоре је што нам је то постало нормално.

Постало нам је нормално да никада није добро, да се посао налази преко партије, да имамо лошу плату или недефинисано радно време, па да плата касни три месеца или да се смањују пензије или да нечија пензија буде једино сигурно примање од којег живе још три члана породице или да се месо може купити једном месечно или да се само богати могу квалитетно лечити и да, ако немаш новца, немаш право ни на живот, ни ти, ни твоји најмилији, немаш право ни на правду, јер се и то купује и плаћа, па је постало нормално и да образовање више није за све, а још мање да је бесплатно или да државни службеници нису представници ни државе, ни свог народа, као што ни политичари нису представници ни својих бирача нити програма на основу којих су изабрани или да не сносе никакву кривичну одговорност какав год злочин починили… Листа је толика да се не може ни набројати. Све је то постало нормално, попут некаквих чињеница живота.

Као када си у лошој вези или браку, па ти нормалан однос постану свакодневне свађе, изостанак подршке, секса, искрености, малих знакова нежности и пажње…

Као када, живећи овде, крвариш на све стране, а сви ти говоре да је то тако и да ништа не можеш променити и да ћеш или прихватити такво стање, па напредовати, или пропасти или отићи.

Е, тада узмеш „Пародонтакс“ зубну пасту, јер од нечег се мора почети. Она је медицински тестирана и помаже у заустављању крварења десни, а кажу и да помаже зубима да поврате свој природни сјај.

Јесте, има одвратан укус, али, довољне су две недеље да се, за промену, навикнемо на нешто боље, другачије, што ће нам користити, помоћи, са чиме ћемо, напослетку, бити задовољни.

Јер, можда, баш такав укус и треба да буде.

Укус уређене државе и свега онога доброг што прижељкујемо.

Али, не познајемо га.

Нисмо навикли.

На укус нормалног живота.