Пет милиона евра

Господин Миломир Главчић из Канаде обећао је 500 000 евра за куповину магнетне резонанце коју ће донирати болници у Краљеву. Новине су писале да ће та резонанца покривати територију од Ужица до Ниша, чак и део северног Космета, дакле неких пола милиона људи на једну магнетну резонанцу. Када је требало да се резонанца купи, настала је драма. Недостаје још 47 000 евра, колико магнетна резонанца кошта. Градска каса је испражњена, Република ћути, па је господин Главчић додао и тих 47 000 евра и магнетна резонанца је купљена.

Након тога је избио скандал око наручивања резонанце, оптужбе, правдања и по свој прилици међусобна подметања, па је председник Управног одбора болнице поднео оставку. Али, о томе други пут. Други пут и о томе да су из Општине рекли господину Главчићу да резонанца кошта 500 000 евра, па је он човек на основу те информације и обећао тражену суму.

Овај пут о томе како држава нема новца да купи магнетну резонанцу која треба да се користи за прегледе и лечење пола милиона њених грађана. Не да нема за резонанцу, него нема да дода ни 47 000 евра. Нема.

Господин Главчић је, ношен завичајном љубављу, саградио и мост у Краљеву, вртић у Јошаничкој Бањи, асфалтирао је пут… Донирао је неких шест милиона евра, пошто држава нема.

Због те исте беспарице и завичајне љубави Сеад Ватић је у селу Кијевцу на Пештерској висоравни саградио школу. Његов отац Ханефија је за медије испричао: “Само је дошао из Немачке, где ради дуже од 23 године, и рекао ми: “Бабо, ја хоћу да направим нову школу за ову децу овде, страх ме да се ова стара не уруши, да не би неко дете настрадало”, и тако је почело.”

Новак Ђоковић купује карте нашим спортистима како би отпутовали на Специјалну олимпијаду, адвокат Радивоје Петрикић из Беча финансира радове на санацији клизишта у селу Јабуковац код Неготина, Дејан Миленковић, који је рођен и живи у Немачкој, купио је табле за обележавање имена села, одакле му је отац, и оближње реке и затим их сам поставио итд.

Купили људи од својих пара, прошле и ове године, јер власт у Србији својим примером и речима каже да новца за то немамо. Уосталом, зато власт и преговара и задужује се код ММФ-а и Светске банке и врло смо срећни кад нам нешто уделе што ће грађани годинама враћати са каматом.

Међутим, ми изгледа живимо у заблуди, јер премијер Вучић је јуче у Сребреници рекао да има довољно нашег новца којег ће он дати том граду. Јер, нема Сребреница у Босни и Херцеговини, али има Србија, па је ред и да дамо. Јер, шта је за Србију пет милиона евра, а и нашта би потрошили када нам је све потаман? А грех је разбацивати се и не дати коме је нужда. Сребреници, на пример.

Премијер је добар и душеван човек, кажу чак и мудар, па би можда да се умилостиви онима који су изгубили заступајући нашу окупирану територију да уђе у УНЕСКО или онима који нису успели да у Савету Безбедности прогурају резолуцију о геноциду у Сребреници. Мени баш и није јасно како ће се овца умилити вуку, осим да пусти да је поједе, али ја, ипак, немам његову мудрост. Можда премијера због нечег и савест гризе. А можда премијер и не познаје разлику између свог и народног новца, пошто од своје двадесет и треће године и не живи од другог новца сем од оног народног. Деси се, кад ниси никада сам зарађивао, сем захватајући руком у буџет, да помешаш своју и државну касу.

Додуше, има се, јер премијер је изјавио и да је Србија у 2015. години штедела и остварила добре резултате.

Имам проблем са овом изјавом и влашћу која остварује добре резултате, поготово у држави у којој премијеровом рођеном брату фалсификују личну карту, а никако да се нађе ко ју је фалсификовао или када је градоначелник Београда власник фирме на егзотичним острвима, па никако да се испита да ли је и колико станова купио у Бугарској или када се сруши војни хеликоптер за који је у медијима изашло да је успешно слетео и ко га је дочекао, па се онда та вест хитно повуче и не казне кривци за пад или када се поплави читав један град, а нико не одговара за немар или…

А са овом другом тврдњом да је Србија штедела…

Ево у чему је мој проблем са том изјавом и са овом влашћу:

Није Србија штедела, већ сте штедели на Србији.