Kада подвучеш црту

Познавао сам момка који је годинама био са девојком коју није престајао да вара. Сви су то знали, осим ње. Није био лош момак, напротив, али није био ни веран и сваки излазак користио је да пронађе другу.

Мени је то било неморално и потпуно неприхватљиво. Нисам имао потребу да га саветујем, али једном сам му рекао да, ако он вара њу, онда и она има право да вара њега.

“Када бих сазнао да ме је преварила, ја бих се убио.”

Таква мисао га је ужасавала. Био је убеђен у њену верност. И мада је тврдио да је воли, настављао је по старом.

Ништа ми ту није било јасно, поготово тај део о љубави, као што ми није било јасно ни како она не примећује да је вара, како јој до сада ниједна другарица није рекла, поготово што је он био миран буквално само када су заједно. На моју сумњу да она, ипак, зна, сви који су се дружили са њима уверавали су ме увек у супротно.

Збуњивало ме је и што није био равнодушан према својој девојци. Био је пажљив и нежан и потпуно несрећан при помисли да би га могла оставити.

У мом првом и последњем разговору са њим, у којем сам дозволио себи и покоју отвореност, покушао сам сазнати разлоге таквог понашања. Још увек смо били у годинама када је нешто значило са колико си девојака био, а он је био са највише од свих момака које сам знао. Ипак, није било разлога да му завидим или да му се дивим, јер исувише ми је сметао начин на који је то постигао.

Међутим, имао је план. Сва та јурњава за женама окончаће се његовим ступањем у брак. То је већ озбиљна ствар, сматрао је и са тим нема зезања. Све ово сада што ради, више је да га не пита старост где му је била младост. Иживеће своје, како после не би жалио ни за чим, нити осећао потребу да је превари. Наравно, планирао је и да је ожени. Воли је.

Видео сам да заиста тако мисли и осећа. Пошто се није имало више шта рећи, завршили смо разговор и свако је отишао са собом и за својим животом. Ионако се нисмо дружили, али био је добар дечко, па сам се повремено распитивао о њему.

Тако сам сазнао и да се оженио. Са девојком коју је хтео. Изгледа да никада није сазнала за његове подвиге и авантуре. Добили су и децу. Када сам последњи пут питао да ли се смирио, добио сам одговор:

“Није. Тренутно је са комшиницом.”

Нисам више млад да бих мењао људе. Немам жеље, а ни успеха. Схватио сам и да једино самога себе можеш мењати, док су други само подстицај.

Научио сам и да никога не чекам да се промени. Бачено време.

И научио сам још нешто:

Многи верују да су оно што мисле да јесу или што ће једном бити.

Али, када подвучеш црту, оно си што радиш сваки дан.